Από τι προκαλείται η ξηροφθαλμία;

Από τι προκαλείται η ξηροφθαλμία;

Από τι προκαλείται η ξηροφθαλμία;
Τα αίτια και η αντιμετώπιση μιας ενοχλητικής κατάστασης των ματιών που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την όρασή σας.

Ακόμα κι όταν είστε χαρούμενοι, τα μάτια σας είναι γεμάτα από δάκρυα. Τα δάκρυα παρέχουν ενυδάτωση και λίπανση στα μάτια δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για να βλέπετε καλά και να είναι προστατευμένα.

Από τι αποτελούνται τα δάκρυα;

Νερό

για την ενυδάτωση

Λιπίδια

για τη λίπανση

 

Βλέννα

για την κάλυψη του επιθήλιου

 

 

Αντισώματα

και ειδικές πρωτεΐνες για την προστασία από μολύνσεις

 

 

 

Τα παραπάνω συστατικά προέρχονται από τους ειδικούς αδένες που υπάρχουν γύρω από τα μάτια σας. Η ξηροφθαλμία στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα μη φυσιολογικής λειτουργίας του συστήματος αυτού.

Όταν τα δάκρυα δεν παρέχουν αρκετή ενυδάτωση, ίσως παρατηρήσετε:

  • Μια τραχιά αίσθηση όταν τα ανοιγοκλείνετε
  • Αίσθηση ότι κάτι έχει μπει στο μάτι σας
  • Φαγούρα
  • Ερυθρότητα
  • Θολή όραση
  • Ευαισθησία στο φως

Μερικές φορές, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: η ξηροφθαλμία να παράγει υπερβολικά πολλά δάκρυα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει αρκετή υγρασία στα μάτια σας με αποτέλεσμα να νιώθετε ενοχλήσεις. Στέλνει ένα σήμα στο νευρικό σας σύστημα για περισσότερη ενυδάτωση. Το σώμα σας έτσι, στέλνει πολλά δάκρυα στο μάτι σας για να πολεμήσει την ξηρότητα. Η αίσθηση, είναι σαν να έχει μπει άμμος στα μάτια σας. Τα δάκρυα αυτά όμως, αποτελούνται κυρίως από νερό, δεν είναι σαν τα κανονικά, πιο ωφέλιμα δάκρυα. Μπορούν να διώξουν τις βρωμιές, αλλά δεν προστατεύουν την επιφάνεια του ματιού σας.

Τι προκαλεί την ξηροφθαλμία;

Κάποιες φορές, συμβαίνει μια ανισορροπία στο σύστημα των δακρύων σας. Μπορεί να οφείλεται στο aircondition, τη θέρμανση ή άλλες συσκευές που ξηραίνουν τον αέρα. Άλλες αιτίες είναι:

 

Η γήρανση, ειδικά στην περίοδο της εμμηνόπαυσης

Παρενέργειες φαρμάκων ή αντιισταμινικών

Ασθένειες που επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού σας να παράγει δάκρυα, όπως το σύνδρομο Sjogren, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, και η αγγειακή νόσος του κολλαγόνου

Προβλήματα που δεν επιτρέπουν στα βλέφαρά σας να κλείσουν σωστά

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ξηροφθαλμία;

Υπάρχουν αρκετές επιλογές. Το καλύτερο είναι να συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας, ο οποίος ξέρει πως να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποτελεσματικά.

H πιο κοινή θεραπεία για την ξηροφθαλμία είναι τα τεχνητά δάκρυα (σταγόνες). Υπάρχουν πολλών ειδών σταγόνες για τα μάτια στα φαρμακεία. Δεν είναι αποτελεσματικά όλα σε όλους και υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στην ποιότητα ανάμεσα στα διαφορετικά σκευάσματα.

Καλό θα είναι να επιλέξετε ένα ποιοτικό τεχνητό δάκρυ και συνήθως αυτού του τύπου τα τεχνητά δάκρυα είναι στην υψηλότερη κατηγορία τιμής.