Η ξηροφθαλμία της μάσκας

Η ξηροφθαλμία της μάσκας

Η ξηροφθαλμία της μάσκας

Πώς θα προστατευθείτε από την ξηροφθαλμία που προκαλεί η μάσκα

Υπάρχει λόγος που νιώθετε ξηρά τα μάτια σας τελευταία. Η εκτεταμένη χρήση μάσκας προκαλεί ξηροφθαλμία. Διαβάστε πώς θα τη σταματήσετε.

Η χρήση μάσκας είναι ένα απαραίτητο προστατευτικό μέτρο εναντίον της μετάδοσης του ιού Covid-19. Από την άλλη όμως, εκτός από τα πλεονεκτήματα ως προς την προστασία κατά του ιού που προσφέρει, έχει και κάποιες αρνητικές επιδράσεις στην όρασή σας. Μερικές από τις παρενέργειες της χρήσης μάσκας, είναι το θόλωμα των γυαλιών, η ακμή και ο γενικότερος ερεθισμός στο πρόσωπό σας. Πέρα από αυτά όμως, τελευταία παρατηρείται ένα έντονο φαινόμενο ξηροφθαλμίας ως επίπτωση της πολύωρης χρήσης μάσκας.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ophthalmology and Therapy, επιβεβαιώνει ότι παρατηρείται μια αύξηση στις περιπτώσεις ξηροφθαλμίας και ερεθισμού σε ανθρώπους που φορούν τη μάσκα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι συγγραφείς της έρευνας, που είναι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, σημειώνουν ότι υπάρχει μια σαφής αύξηση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας σε πολλές κλινικές. Άνθρωποι που ποτέ δεν είχαν βιώσει ξηροφθαλμία στο παρελθόν, τη βιώνουν τώρα με τις μάσκες για μεγάλες περιόδους και πιο έντονα συμπτώματα.

Το φαινόμενο αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και οφθαλμολογικής φροντίδας καθώς δεν φαίνεται να απαλλασσόμαστε από τις μάσκες στο άμεσο μέλλον. Υπάρχουν όμως, τρόποι και tips που θα σας βοηθήσουν να προστατευθείτε από την ξηροφθαλμία.

Τι είναι η ξηροφθαλμία;

Πρόκειται για μία πάθηση του ματιού όταν δεν παράγει αρκετά δάκρυα και δεν ενυδατώνεται. Αυτό συμβαίνει λόγω κάποια επιπλοκής στην διαδικασία παραγωγής των δακρύων.

  • Φαγούρα στα μάτια, σαν κάτι να μπήκε στο μάτι σας
  • Αίσθηση ότι κάτι σας τσιμπάει ή σας καίει
  • Κόκκινα μάτια
  • Ευαισθησία στο φως
  • Θολή όραση

Η ξηροφθαλμία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, η εγχείρηση στο μάτι, ο άνεμος, ο καπνός, οι οθόνες και τα ξηρά περιβάλλοντα.

Πώς συνδέεται η μάσκα με την ξηροφθαλμία

Δεν υπάρχουν ακριβείς εξηγήσεις, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι προκαλείται από τον αέρα που εκπνέετε. Όταν εκπνέετε και δεν φοράτε τη μάσκα σωστά, ο αέρας απελευθερώνεται και πηγαίνει κατευθείαν στην επιφάνεια των ματιών σας. Έτσι, τα δάκρυα ξηραίνονται.

Πώς θα την αποφύγετε φορώντας μάσκα

Το πρώτο βήμα είναι να ανακουφίσετε τα όποια προβλήματα έχετε στα μάτια σας, ρίχνοντας σταγόνες τεχνητών δακρύων για άμεση ενυδάτωση. Το δεύτερο, είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει το σωστό μέγεθος μάσκας που να προσαρμόζεται τέλεια στο πρόσωπό σας. Προτιμήστε τις μάσκες με το ύψωμα στη μύτη, ή αλλιώς υπάρχει πάντα και η λύση της κολλητικής ταινίας αριστερά και δεξιά από τη μύτη για να μπλοκάρεται όλος σχεδόν ο αέρας.

Μετά από μια ημέρα πολύωρης χρήσης μάσκας, τοποθετήστε ζεστές κομπρέσες στα μάτια σας για να τα ενυδατώσετε και να ενεργοποιήσετε τους αδένες που παράγουν τα δάκρυα.

Η χρήση ενυδατικών σταγόνων για τα μάτια, μερικές φορές τη μέρα, θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματά σας. Βέβαια όσοι φορούν φακούς επαφής θα πρέπει να επιλέξουν τα τεχνητά δάκρυα που είναι κατάλληλα για φακούς επαφής.

Το πιο σημαντικό, είναι να συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας και φυσικά να κάνετε συχνά τεστ οράσεως. Ο οφθαλμίατρός σας θα σας παρέχει τις σωστές συμβουλές, ξεκινώντας από την σωστή εφαρμογή της μάσκας.

OptiveFusion